Se Benedikt XVI. spreneveda ali laže?

Wengen / Pixabay

Aprila 2019 je zaslužni papež Benedikt XVI. za pedofilske škandale v cerkvi okrivil seksualno revolucijo iz leta 1968 in vse večjo sekularizacijo zahodne družbe. Ali zgodovina potrjuje njegove besede? Vsekakor ne. Že njegovi lastni teološki bratje ga negirajo.

Tako je p. Janez Sraka med pogovorom o spolnih zlorabah otrok 23. februarja 2019 v župnišču Sv. Magdalene v Mariboru dejal, da je cerkev od samih začetkov na moralni ravni obsojala zlorabo spolnosti in je med drugim tudi pedofilijo pravno opredelila in jo kaznovala na pravosodni cerkveni ravni že v prvih stoletjih, o čemer pričajo razni stari kanoni. Thomas P. Doyle, Sipe in Patrick J. Wall so v knjigi Sex, Priests, and Secret Codes zapisali: »Mnogi ljudje, vključno s katoliki, v zadnjih desetletjih pretreseni odkrivajo, kako razširjeno je nespodobno vedenje duhovnikov. Toda zlorabe niso nov pojav. Spolno življenje papežev, škofov in duhovnikov – skratka članov vladajoče cerkvene hierarhije, ki je zavezana k celibatu – je bilo v ozadju sleherne reforme, v katero je bila kdaj v zgodovini prisiljena cerkev. Posiljevanje in zlorabljanje otrok je vklesano v zgodovino duhovništva. Razen tega pa je skrbno popisano v dokumentih in literaturi.« Te besede niso kar tako, temveč so jih zapisali prominentni ljudje: Thomas P. Doyle je dominikanski duhovnik in eden najboljših strokovnjakov za vprašanje duhovniških spolnih zlorab na svetu, kot izvedenec pa je sodeloval že v približno stotih procesih, Patrick J. Wall je nekdanji duhovnik, zdaj pa svetovalec v primerih spolnih zlorab v odvetniški družbi Manly & McGuire, Richard Sipe pa je poročen duhovnik in strokovnjak za spolnost v cerkvi.

Tudi papež Frančišek je bil jasen, saj je v sklepnem govoru na zasedanju predsednikov škofovskih konferenc in predstavnikov redovnih skupnosti o zaščiti mladoletnih v katoliški cerkvi februarja 2019 v Vatikanu: »Naše delo nas je pripeljalo še enkrat do priznanja, da je obsežnost nadloge spolnih zlorab mladoletnih pojav, ki je zgodovinsko žal razširjen v vseh kulturah in družbah. Samo v relativno novejšem času je postal predmet sistematičnega preučevanja zaradi spremembe občutljivosti javnega mnenja glede problema, ki so ga v preteklosti imeli za tabu, kar pomeni, da so vsi vedeli o njenem obstoju, a nihče ni o tem govoril.

»Če menite, da so danes razmere na Irskem ali v ZDA slabe, pomislite na Španijo v osemnajstem ali devetnajstem stoletju. Duhovniki (…) so med spovedmi nadlegovali in se spolno vsiljevali nunam, otrokom in odraslim, pogosto pa so imeli kar tam v spovednicah tudi spolne odnose. Pri tem pa niso bili španski duhovniki nič slabši od kolegov v drugih državah,« piše Peter De Rosa, nekdanji dekan teološke fakultete na univerzi Corpus Christi v Londonu.

»Okoli leta 1051 je asketski menih ter bodoči kardinal in svetnik Peter Damian napisal ostro razpravo na račun duhovščine, zlasti o spolnih odklonih po merilih tistega časa – tudi o zlorabah mladoletnih dečkov – in dejanjih cerkvenih vrhov za prikrivanje teh zločinov. Besedilo je javno naslovil na papeža Leona IX., ki pa je z mlačnim odgovorom povzročil odločen, a neuspešen protest Damiana. Bilo je to dobih tisoč let pred seksualno revolucijo. Leta 1531 je izobčeni katoliški menih in teolog Martin Luther glasno protestiral proti navadam papežev in rimskih kardinalov, da imajo pri roki določeno število mladih dečkov za svoj užitek, v sramoto ustanove,« je zapisal Igor Mravlja v rubriki Pisma bralcev v Delu, ki pa po vsej verjetnosti ni klerik.

Ali se zaslužni papež Benedikt XVI. spreneveda, ko za pedofilske škandale v cerkvi krivi seksualno revolucijo iz leta 1968 in vse večjo sekularizacijo zahodne družbe? Ali pa se blamira, če to resno misli! Mogoče pa se laže, saj je laž v cerkvi dovoljena, če gre za cerkvene interese! Je pač po volji cerkvenega boga, ki ima svoj sedež v podzemlju!

Sicer pa kaj ima seksualna revolucija iz leta 1968 s cerkveno pedofilijo? Ta je obstajala že bistveno prej in sicer od vsega začetka cerkve, torej slabih 2000 let. Zgodovina to dokazuje, primer Fallen Order je eden izmed dokazov.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj odgovor