Razkrite nove spolne zlorabe v cerkvi v Sloveniji

V Vatikanu in v Sloveniji odmeva nova cerkvena afera, v katero je vpleten slovenski klerik, p. Marko Rupnik, sicer jezuit. V letu 2021 so bile proti njemu vložene obtožbe, da naj bi spolno, duhovno in psihično zlorabljal najmanj tri redovnice iz ljubljanske skupnosti Loyola in to v 90. letih prejšnjega stoletja. Cerkev pravi, da je primer zastaral, zato kazenskega pregona ne bo, so pa bili patru Rupniku izrečeni določeni previdnostni ukrepi, npr. prepoved opravljanja spovedi, duhovnega vodenja in spremljanja duhovnih vaj. Prepovedano mu je bilo tudi javno delovanje brez dovoljenja krajevnega predstojnika. Vsi ti ukrepi veljajo še danes. Pri vsem tem pa ni šlo za mladoletne osebe, vsaj tako trdi katoliška cerkev. Če so bile zlorabe storjene pred približno 30 leti in so primeri zastarali, zakaj so bili proti kleriku Rupniku uvedeni previdnostni ukrepi? Ali so v igri še kakšni primeri, kjer še ni prišlo do zastaranja in mogoče segajo v sedanji čas? Klerik M. Rupnik naj bi bil papežev zaupnik in zato nekateri postavljajo celo vprašanje, ali celotna zadeva ne ogroža celo samega papeža Frančiška. Ali je mogoče papež Frančišek prikrival zlorabe p. Rupnika?

Na Slovenski škofovski konferenci z obtožbami niso seznanjeni, tako namreč trdijo, slovenski jezuiti, katere član je tudi pater Rupnik pa pravijo, da klerik Rupnik že preko 20 let živi v Rimu in da je zanj odgovoren delegat mednarodnih hiš v Rimu. Ali škofje v Sloveniji niso vedeli za zlorabe patra Rupnika? Malo verjetno! Ali je država vedela za spolne zlorabe in nasilje p. Rupnika? Je bila dana kakšna kazenska ovadba? Če da, kako se je zadeva končala?

Klerik Rupnik ni kdorkoli, temveč gre za znanega teologa, med drugim je bil svetovalec papeškega sveta za kulturo in papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije, in sakralnega umetnika, ki je leta 2000 prejel Prešernovo nagrado za mozaično poslikavo papeževe kapele Odrešenikove matere v Vatikanu, poleg tega pa tudi častni znak svobode Republike Slovenije za prepoznavnost slovenske likovne umetnosti v svetu (2002) in mednarodno nagrado Beato Angelico za svoje umetniško delovanje v Evropi (2003). Zaradi klerika Rupnika je leta 2000 Prešernovo nagrado zavrnila Svetlana Makarovič. »Ko so podelili nagrado tudi patru Rupniku, so sesuli statut nagrade. Statut nagrade zahteva življenjsko delo, ne samo eno delo, ter delo, ki je bilo storjeno v državi Sloveniji, to pa je bilo delo v zasebni papeževi kapeli,« je takrat dejala S. Makarovič.[1]

Zločini v cerkvi se vedno bolj razkrivajo. Vedno bolj padajo tudi praktično nedotakljivi, kot je npr. pater Rupnik, vpliven svetovno znani jezuit. Kdo bo naslednji na vrsti?

In še pričevanje ene izmed žrtev p. Rupnika. Ta pravi: »Rupnik me je prisilil, da sem delala stvari, ki jih v življenju nisem želela početi. Bil je nasilen do mene, udaril mi je. V njegovih očeh, v njegovem glasu je bilo prepričanje, da je nedotakljiv. Zlorabil me je, zlorabil moje zaupanje. Podrejena sem mi bila. Uživa v svoji moči, v spoštovanju. Prepričan je, da nihče ne bo dvomil v njegovo dobro vero.«[2] To so pač kleriki: vzvišeni in nasilni! Koliko je še takšnih klerikov?

___________
[1] https://www.mladina.si/221130/cerkev-po-obtozbah-o-zlorabi-redovnic-ukrepi-vatikana-za-patra-rupnika/ (6.12.2022).
[2] https://www.portalplus.si/5064/cerkev-ii/ (6.12.2022).

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj odgovor