Papež Frančišek je kriminalnega duhovnika povišal v škofa

Papež Frančišek je leta 2017 za škofa imenoval duhovnika s kriminalno kartoteko, med drugim je šlo tudi za spolne zlorabe. Gre za klerika K. A. Williama iz Indije.

K. William je bil eno leto (1993-1994) pomočnik župnika v cerkvi svetega Tomaža v Thomayarpalyamu. V šestih mesecih po namestitvi za pomočnika župnika, so ga domačini pozvali, naj odide zaradi “neprimernega vedenja z dekleti”. Ko je leto kasneje klerik William služboval v cerkvi Naše Gospe iz Lurda v Martalliju so klerika Williama pretepali farani, ker se je “grdo obnašal do deklet”. Williamova mati je prosila takratnega škofa Josepha Roya, naj ga “premesti nekam daleč, sicer ga bodo ljudje ubili”. V času, ko je bil župnik v cerkvi Svete družine v Hinkalu (1998-2003), je duhovnik William imel otroka z neko žensko. Jezni farani so napadli cerkev, klerikovo ljubico in novorojenega otroka pa so poslali v tujino.

K. William je bil med letoma 2003 in 2009 v središču številnih finančnih in spolnih škandalov, med drugim se je okoristil s prodajo cerkvenega premoženja, ko je bil finančni upravitelj in kancler škofije Mysore. Podobni škandali so izbruhnili, ko je bil klerik William imenovan za župnika katedrale v Mysoreju (2009-2015), pozneje pa za župnika cerkve svetega Jožefa v Jayalakshmipuramu in tajnika škofijskega izobraževalnega društva v Mysoreju (2015-2017). Leta 2016 je bila proti njemu vložena kazenska prijava zaradi goljufije pri prodaji škofijskega zemljišča.

Kljub kriminalni preteklosti je škof Thomas Anthony Vazhapilly Vatikanu priporočil, da duhovnika Williama imenuje za škofa. In to se je res zgodilo, saj je papež Frančišek omenjenega duhovnika leta 2017 imenoval za škofa. Nekaj mesecev po njegovem posvečenju je 37 duhovnikov pisalo v Vatikan in zahtevalo njegovo razrešitev ter ga obtožilo, da je oče dveh otrok, da vzdržuje ljubice in da si prilašča cerkvena sredstva. Od svojega povišanja na škofovsko mesto je bil škof William iz Mysoreja obtožen umora štirih duhovnikov, ugrabitve 24-letne poročene ženske, očetovstva najmanj dveh otrok, poneverjanja škofijskih in dobrodelnih sredstev …

Nekaj let po imenovanju za škofa je Vatikan začel s preiskavo zoper klerika Williama, ki je seveda vse obtožbe zanikal. Izsledki preiskave še niso znani oz. javno objavljeni, čeprav naj bi bila preiskava že zaključena! Zakaj javnost ne sme izvedeti za resnico? Mogoče zato, ker bi to bil velik udarec za katoliško cerkvijo in njen ugled. Njena verodostojnost bi se zopet zmanjšala.

Zakaj je papež Frančišek imenoval kriminalnega klerika za škofa? Ali ni vedel za njegovo preteklost? In zakaj ga sedaj ne odstavi, če so obtožbe zoper škofa Williama točne? Če pa niso točne, zakaj ne objavi izsledkov raziskave obtožb? Na ta način bi rehabilitiral obtoženega škofa!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj odgovor