Papež Frančišek pomagal pedofilskemu škofu

WenPhotos / Pixabay

Argantinski škof Gustavo Zanchetta je leta 2017 odstopil kot škof škofije Oran zaradi obtožb, da je spolno zlorabil dva bogoslovca. Prve obtožbe zoper njega so se pojavile že leta 2015, ko so na njegovem telefonu našli slike homoseksualnega seksa. Sedaj zaradi spolnih zlorab teče postopek pred argentinskim civilnim sodiščem, ki je škofu naklonjeno, saj mu je dovolilo potovanje v Vatikan, čeprav ima prepoved zapustitve Argentine. Škofu Zanchetti grozi kazen do 10 let zapora. Nekaj tednov po odstopu je papež Frančišek premestil škofa v Vatikan, kjer je dobil visoko mesto, ustvarjeno samo zanj, v upravi Patrimonije Apostolskega sedeža (APSA), ki je nekakšna centralna banka Vatikana. Vatikan je zoper škofa uvedel preiskavo in ga 4. januarja 2019 suspendiral, pri čemer je trdil, da je za obtožbe zvedel šele leta 2018, čeprav je generalni vikar škofije Oran povedal, da je o neprimernem spolnem vedenju škofa poročal že leta 2015. Dokument, napisan na prošnjo nadškofa Tscherriga, papeževega predstavnika v Argentini, je dokaz, da je Vatikan vedel za obtožbe v zvezi s škofom Zanchetto že od leta 2016.

Čeprav je cerkev vedela za škofove spolne zlorabe že mnogo časa pred suspenzom, pa ga je šele v začetku leta 2019 suspendirala. Kakšna je vloga papeža Frančiška v tej zadevi? Kljub temu, da je škof Zanchetta odstopil kot ordinarij škofije Oran, ga je papež leta 2017, nekaj mesecev po odstopu, premestil na visoko mesto v Vatikanu, kjer je deloval vse do suspenza. Težko je verjeti, da papež ni vedel za neprimerno spolno vedenje in celo spolne zlorabe škofa, saj je škofa, preden je ta odstopil, poslal celo na psihološko zdravljenje v Španijo. Pa še odstopil je na papeževo zahtevo! Pa ga je kljub temu premestil na pomembno mesto v Vatikanu. Ki je bilo ustvarjeno samo zanj. Ali je papež škofa s premestitvijo v Vatikan nagradil ali kaznoval? Namesto v »zapor« na udobno uradniško delovno mesto v Rim! Ni čudno, saj je škof Zanchetta osebni prijatelj papeža Frančiška. Tudi v času suspenza se škofu po vsej verjetnosti ne godi slabo.

Škofu Zanchettu pa še očitajo, da je na »skrivaj« prodal pomembno premoženje škofije. Pa tudi nemoralno obnašanje do ljudi iz škofije Oran. Pravi klerik!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj odgovor