Kaj so o Rupniku vedeli škofje?

V članku z gornjim naslovom, objavljenim v Delu dne 23.12.2022, je bilo navedeno, da so slovenski škofje za Rupnikova zla dejanja »izvedeli iz objav v medijih v zadnjem času«. Ali je temu mogoče verjeti? Že sam nadškof Zore, tako piše v članku, je dejal, da je dobil pismo ene izmed domnevnih Rupnikovih žrtev, vendar samo v vednost. Torej je vsaj nekaj vedel! Kdaj je to izvedel? Ameriški katoliški portal Church Militant je v zvezi s tem omenjal junij 2022. Ali je torej nadškof Zore vsaj za nekatere zlorabe zvedel že junija 2022? Če da, ali je potem res, da je klerik Zore izvedel o zlorabah Rupnika šele iz objav v medijih v zadnjem času, kot so to zase, torej tudi za nadškofa Zoreta, rekli slovenski škofje iz SŠK? Ali o zlorabah ni povedal nobenemu škofu? Vprašanje! Ali so se škofje zlagali? In če da, kolikokrat?

Kot piše v članku, je predsednik SŠK Andrej Saje dejal, da slovenski škofje niso vedeli ničesar, niti tega, da je bil Rupnik zaradi svojih dejanj že pred leti izobčen. Zanimivo je, kaj je klerik A. Saje govoril leta 2006. Takrat je namreč dejal, da ima cerkev učinkovit pregled in nadzor nad delom duhovnikov, kar pomeni, da je, vsaj takrat, dobro poznala stanje med duhovščino in zato je zagotovo vedela, kateri od klerikov tako ali drugače zlorablja otroke ali odrasle. Težko bi bilo verjeti, da pred in po letu 2006 ne bi bilo podobno, torej, da cerkev ni dobro poznala in dobro ne pozna dela svojega klera. Zato je težko verjeti temu, da slovenski škofje in nekateri drugi kleriki niso vedeli za spolne, duhovne in druge zlorabe, ki jih je p. Rupnik počenjal nunam.

Klerik Rupnik je bil izobčen, ker je kot duhovnik podelil odvezo ženski, ki se mu je izpovedala, da je z njim imela spolno razmerje. Ker pa se je pokesal za ta greh, je bilo izobčeno odpravljeno. Zanimivo: Cerkev je izobčila nekoga, sicer klerika, ki je imel spolni odnos z žensko, kar je v bistvu normalno oz. naravno dejanje, ni pa izobčila nobenega pedofilskega klerika. V cerkveni večni pekel torej tisti, ki je imel neko naravno razmerje z žensko, tisti, ki so pa spolno zlorabljali otroke, pa niso bili izobčeni, saj so izgubili samo duhovniški stan, pa še tega ne vedno. Izobčenje za nekaj običajnega oz. naravnega, za nekaj hudo nenormalnega in patološko-zločinskega pa ne. Ali ne gre za absurdno logiko? Ali ni to satanska logika?

Leta 2023 naj bi cerkev ustanovila komisijo za spolne zlorabe, ki bo sestavljena iz strokovnjakov, ne iz duhovnikov, je še dejal klerik Saje, pravi pa tudi, da komisija ne bo neodvisna in da bo zgolj v pomoč škofom. Od koga bo komisija odvisna? Od žrtev? Od tistih, ki jo bodo ustanovili? Torej škofov, kajti težko si je zamisliti, da bodo ustanovitelji drugi! Ker bo odvisna, ali bo sploh imela kakšen pomemben smisel ali pa bo samo podaljšana roka škofov in bo izpolnjevala želje škofov, za katere pa je seveda bistveno samo to, da se v javnosti razkrije čim manj takšnih ali drugačnih cerkvenih zločinov. Kot kaže zgodovina in tudi sedanjost, žrtve teh zločinov za kleriški vrh niso pomembne.

Ob vsem tem je potrebno še navesti, da, glede na navedbe v medijih, klerik M. Rupnik ni spolno zlorabljal mladoletnih oseb.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj odgovor