Frančišek zavira preiskave o pedofiliji

Vatican Overlooking St
gttfcad / Pixabay

The Independent Inquiry into Child Sexual Abuse (IICSA) je angleška organizacija, ki se med drugim ukvarja s preiskavami spolnih zlorab otrok v Angliji in Welsu in to ne glede na to, kje so se zgodile: v verskih skupnostih, državnih ustanovah ali kje drugje. Ustanovljena je bila s strani notranjega ministrstva Velike Britanije in Je neodvisna. Tako se ukvarja tudi s preiskavami spolnih zlorab otrok v katoliški cerkvi. V sredini leta 2019 je IICSA začela s preiskavo pedofilije v islamskih, budističnih, judovskih in krščanskih verskih organizacijah.

IICSA je informacije glede spolnih zlorab otrok zahtevala tudi od sedeža katoliške cerkve v Rimu, torej Vatikana, saj vodi preiskavo o pedofiliji v katoliški cerkvi.  Vatikan je sicer poslal nekaj dokumentov, tistih bistvenih, ki jih je zahtevala IICSA, pa ne. Predstavnik organizacije Brian Altman je konce oktobra 2019 povedal, da je zahteva za informacije šla po ustaljenih diplomatskih poteh in ustreznih postopkih, vendar se je Vatikan odzval pomanjkljivo. To je bilo za IICSA veliko razočaranje, saj je, kot pravi, papež Frančišek v Vos estis lux mundi dejal, da morajo v teh postopkih vsi v cerkvi sprejemati konkretne in učinkovite ukrepe. Sicer pa je po poročanju angleškega Guardiana Vatikan že večkrat zavrnil sodelovanje z uradnimi preiskavami spolnih zlorab otrok s strani duhovnikov.

Ravnanje Vatikana, ki ni hotel posredovati pomembnih dokumentov, ni nič novega. Kljub visoko letečim besedam papeža in drugih klerikov o sodelovanju v preiskavah glede spolnih zlorab otrok s strani klera Vatikan zavira te preiskave, kjer se le da. Volk dlako menja, nravi pa ne. Zato tisti, ki poznajo Vatikan ob takšnih cerkvenih reakcijah niso razočarani, saj vedo, da bo cerkev kjer se bo le dalo, ovirala delo organizacij, ki preiskujejo ravnanja njenih klerikov. Pa najsi bo to pri pedofiliji ali kakšnih drugih zlorabah.

Ta primer jasno kaže, kakšen blefer je papež. Piše eno, dela drugo. Če bi se mu res šlo za to, da se cerkvena pedofilija razčisti, krivce kaznuje, kar velja tudi za tiste, ki so pedofilijo prikrivali, bi vsem klerikom in vatikanskim uradom naročil, seveda pod grožnjo kazni, da v vsem sodelujejo v preiskavah cerkvene pedofilije, ne glede na to, kjer se te odvijajo. Da takoj odgovarjajo na vprašanja, pošljejo vse dokumente, ki so zahtevani in podobno. Očitno tega ni naredil, saj če bi, do zaviranja preiskav ne bi prišlo. Če pa bi prišlo, pa bi takoj kaznoval krivce.

Papež Frančišek ni samo zelo spreten blefer, temveč tudi lažnivec. Ve, da se njegove besede ne bodo uresničile, ker ne bo storil potrebnih korakov, da bi se uresničile, pa jih kljub temu izreka. Vrhunski blefer in velik lažnivec.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj odgovor