Katoliški laiki naj raziskujejo tudi spolne zlorabe vrtcih, šolah, športnih klubih

Kanonski pravnik mag. Sebastijan Valentan ima zanimivo misel. V zvezi s spolnimi zlorabami otrok v cerkvi in civilno iniciativo Dovolj je pravi namreč: »Vesel bom, ko se bodo oblikovale še druge skupine katoliških laikov, ki bodo preiskovale spolne zlorabe tudi v vrtcih, šolah, športnih klubih itd. Potem bodo preiskave uravnotežene in bolj prepričljive. Reflektorji so ta čas usmerjeni samo v duhovščino. Cerkev pa je povsod. Pošten pristop pomeni, da se razsvetli cel oder, ne samo ena skupina igralcev.« (Demokracija, 9.7.2020.) Vsekakor ne bi škodilo, da bi se preiskale spolne zlorabe tudi v vrtcih, šolah in športnih klubih. Toda vprašanje je, kaj bi se ugotovilo? In ali bi bile te ugotovitve v korist katoliške cerkve?

Dejstvo je, da je v Sloveniji po cerkveni statistiki okoli 80 % prebivalstva vernikov katoliške cerkve. To pa tudi pomeni, da je toliko tudi vernikov med osebjem vrtcev, šol in športnih klubov – vsaj statistično. Iz tega pa sledi, da je približno 80 % pedofilskega osebja in tistih, ki spolne zlorabe otrok prikrivajo, vernikov katoliške cerkve – seveda spet vsaj statistično. Tako se pokaže, da je med pedofili v omenjenih ustanovah daleč največ vernikov katoliške cerkve, sicer ne klerikov, temveč laikov. Ti zadnji pa so seveda tudi del cerkve. Zato ni dvakrat reči, da v formalno necerkvenih institucijah prevladuje cerkvena pedofilija. Ali se ni klerik Valentan ustrelil v koleno?

Reflektorje je treba usmeriti tudi na katoliške laike, saj so tudi ti del cerkve. Cerkev je povsod, kot to pravi mag. Valentan, torej tudi v šolah, vrtcih, športnih klubih … Ko se bo to storilo, bo na dan priplavala še pedofilska umazanija cerkvenih laikov, kar bo pomenilo še večjo blamažo cerkve. Ne bo tako kot to mislijo mnogi kleriki: grehi cerkve se bodo zmanjšali na račun grehov formalno necerkvenih struktur oz. bodo ti prikrili njene grehe. Grehi cerkve se bodo povečali na račun grehov formalno necerkvenih struktur, saj so tam v veliki večini grehi katoliških laikov. Grehi se bodo torej vsaj seštevali, če že ne množili, in ne odštevali ali delili.

Zakaj pa ne bi klerik Valentan ustanovil skupino, ki bo preiskovala spolne zlorabe v vrtcih, šolah, športnih klubih … Naj bo vzgled, saj kot duhovnik uči načelo »po dejanjih jih boste spoznali«. Pri vsem tem pa naj še ugotavlja versko pripadnost pedofilov v vrtcih, šolah …

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj odgovor