Fallen Order

Monastery Hallway Ancient Building
Free-Photos / Pixabay

Španski duhovnik Jose Calasanz je leta 1597 ustanovil prvo versko šolo v Rimu, namenjeno zagotavljanju brezplačnega izobraževanja fantom iz revnih družin. Kasneje je ustanovil še več takšnih šol, tudi izven Italije. V teh zasebnih šolah, ki so jih vodili duhovniki, imenovani tudi piaristi (šolski bratje), so se izobraževale nekatere znane zgodovinske osebnosti, kot npr. Mozart, Goya, Haydn, Victor Hugo in Egon Ronay. Leta 1621 je takratni papež skupnost piaristov priznal kot verski red, vodja tega reda pa je postal Jose Calasanz. Ta verski red obstaja še danes.

Prve obtožbe o zlorabi otrok s strani duhovnikov učiteljev v piarističnih šolah so se pojavile nekje leta 1629. General reda, Jose Calasanz, torej ustanovitelj šol, je bil obveščen o pedofiliji na šolah. Namesto da bi pedofile kaznoval in jih umaknil, jih je samo premestil in njihova dejanja prikril, tudi pred javnostjo. Otrok ni zaščitil, saj je dal prednost cerkvi oz. svojemu redu. Karen Liebreich, avtorica knjige Fallen Order, v svoji knjigi podrobneje opiše primer duhovnika Stefana Cherubinija iz Neaplja, ki je spolno zlorabljal svoje učence. Za Cherubinijeve spolne zlorabe so vedeli tako vodja reda piaristov Calasanz, kot tudi inkvizicija in vsaj še en papež. Kljub temu pa so bila njegova dejanja prikrita in zaradi močnih družinskih zvez v Rimu je Stefano Cherubini v redu celo napredoval. Zasedel je položaje, ki so mu ponudili nove priložnosti za spolne zlorabe otrok. Leta 1643 je Cherubini na vrhu piarističnega reda zamenjal Calasanza. Pedofil je zamenjal tistega, ki je pedofilijo prikrival! To je katoliška cerkev: en zločinec zamenja drugega!

Duhovnik Joseph Calasanz (Jožef Kasalanc po slovensko) je postal celo svetnik. Za blaženega ga je razglasil papež Benedikt XIV. 18. avgusta 1748, za svetnika pa Klemen XIII. 16. julija 1767. Leta 1948 ga je papež Pij XII. imenoval za »univerzalnega pokrovitelja vseh krščanskih narodnih šol na svetu« ali kot piše na spletni strani tednika Družina je zavetnik piaristov, krščanskih osnovnih šol, šol za uboge, šolarjev, tudi univerz in študentov.

Ali ne gre za norčevanje iz otrok in šolstva, da je pokrovitelj »krščanskih« šol, in s tem otrok, ki so v njih, nekdo, ki je prikrival spolne zlorabe otrok v šolah, ki jih je ustanovil oz. vodil? Očitno je prikrivanje pedofilije nekaj svetega v katoliški cerkvi! To je pač katoliška cerkev. Ali je med cerkvenimi svetniki še več takšnih, ki so prikrivali pedofilijo? Po vsej verjetnosti. In koliko jih je? Ali je med njenimi svetniki tudi kakšen, ki sem spolno zlorabljal otroke? Po vsej verjetnosti! Koliko jih je?

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj odgovor