Primer klerika Planinška

Jože Planinšek je duhovnik, ki trenutno deluje v župniji sv. Jožef v Celju. Je član misijonske družbe lazaristov, ki v Sloveniji šteje 38 članov. V oddaji Argument na televizijski postaji Planet TV, ki je bila 4. aprila 2019, ga je anonimni 42-letni moški javno obtožil spolnega nasilja. »To se je dogajalo v času mojega srednješolskega šolanja, od 15. do 18. leta,« je dejal. »Ob večerih je prihajal v mojo sobo. Ponavadi se je, ko sem že spal, usedel na rob postelje in z roko segel pod odejo ter se začel dotikati mojega spolovila,« je v oddaji dejal prej navedeni moški, ki ga je duhovnikovo nečedno početje zaznamovalo za vse življenje. Duhovnik Planinšek ga je po njegovih besedah spolno zlorabljal približno tri leta in pol, v tem času pa je bil zlorabljen vsaj petdesetkrat. Zlorabljeni je skupaj s preostalimi dijaki o zlorabah obvestil predstojnika, ki je bil takrat odgovoren za njih. »Pričakoval sem, da bodo naslednji dan sledili razgovori, tolažbe, vendar ni bilo niti besede, pogleda ali telefonskega klica,« je pojasnil.

Na obtožbe zoper svojega člana Planinška so se odzvali v redu lazaristov. Vizitator Franc Ratej je v javno objavljeni izjavi zapisal, da »anonimni neznanec na televizijskem zaslonu vodstvu Slovenske province zlorabe ni prijavil, zato tega primera ni moglo obravnavati in prijaviti suma zlorabe organom kazenskega pregona.«

Civilna iniciativa Dovolj.je je na Twitterju v zvezi z izjavo lazaristov zapisala: »1. del: To, da žrtve Lazaristi ne poznajo je LAŽ oz. sprenevedanje. CI se je preden je podala kazensko ovadbo želela sestati z vodstvom vendar so srečanje zavrnili. Ker nas Franc Rataj ni želel sprejeti, je CI podala 3 kazenske ovadbe zoper … 2. del: domnevnega storilca Jožeta Planinška. Vodstvo Lazaristov smo seznanili (20.3.2019) z dopisom o kazenski prijavi in jih pozvali k sprožitvi civilnih in cerkvenih postopkov. Med omenjenimi žrtvami je bila tudi žrtev, ki je spregovorila na TV. Zato so bili o tem seznanjeni. 3. del: Vodstvo Lazaristov je omenjeni dopis preposlalo Ekspertne skupini za spolne zlorabe, ki je le na podlagi tega DOPISA podalo kazenske ovadbe. Glede na to, da se s žrtvami ne eni ne drugi niso želeli srečati, lahko dajejo take izjave. Nad odzivom Lazaristov&SŠK smo razočarani. Pričakovali smo ničelno toleranco do spolnega nasilja z navedbo takojšnjih ukrepov. Žrtve pričakujejo opravičilo.« Ali je k temu kaj dodati? Samo to: volk dlako menja, nravi pa ne.

Ob koncu izjave je vizitator Franc Ratej še zapisal: »Privatizacija sodbe, ki si jo je oddaja prilastila, odpira pot pogromu, linču, maščevanju in drugim motivom, končno ruši temelje pravne države in je v ostrem nasprotju s civilizacijskimi normami, ki ščitijo pravico do dobrega imena posameznika, dokler mu krivda ni dokazana.« Napad je najboljša obramba, je satansko načelo. Druge obtožuješ to, kar delaš sam. Ali ni katoliška cerkev mojstrica pogromov, linča, maščevanja, rušenja pravne države in nasprotnica civilizacijskih norm, ki ščitijo dobro ime posameznika? Njena zgodovina in njen nauk sta neizpodbitna dokaza za to! Lazaristi pa so cerkveni del in zato vse to pade tudi na njih. Omenjeno satansko načelo ima že od vsega začetka »domovinsko pravico« v katoliški cerkvi. To je odlično vidno ravno v odzivih cerkve na lastno pedofilijo.

VisionPic .net at Pexels

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj odgovor