Molitev za rešitev župnika Zrima, ki je spolno zlorabil otroke

Župnik Andrej Zrim se je v prvi polovici leta 2018 moral umakniti župnije sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru. To novico je sporočil soboški škof Peter Štumpf, ki je tudi dejal, obstaja sum, da je župnik Andrej Zrim storil kaznivo dejanje. Škof ni podrobneje pojasnil, za sum kakšnega kaznivega dejanja gre, da je moral župnik Zrim oditi iz župnije v Ljutomeru. V javnosti so krožile govorice, da naj bi se več staršev pritožilo, da župnik nadleguje njihove otroke. Župnik naj bi se umaknil »po navodilih Zakonika cerkvenega prava in na osnovi mnenja Ekspertne skupine za reševanje spolnih zlorab, ki deluje pri Slovenski škofovski konferenci.«[1]

Škofija Murska Sobota je decembra 2019 objavila novico, da je bil župnik Zrim v cerkvenem izvensodnem upravnem kazenskem postopku spoznan za krivega zaradi spolnega nasilja nad mladoletnimi in odraslimi osebami. Cerkveno sodišče je župniku naložilo določene ukrepe »med drugim opravičilo žrtvam in župnijskemu občestvu, prepoved vračanja v župnije službovanja brez škofovega izrecnega dovoljenja in prepoved javnega maševanja, dokler ne bo uspešno zaključena ustrezna terapija«.[2] Ukrep ima naravo pokorila in spodbude k poboljšanju, je povedal škof Štumpf. Pravi tudi, da izvensodni ukrep ni enako kot cerkvena kazen suspenza in – v skrajnem primeru – odslovitev iz kleriškega stanu.[3] Če bo zunajsodne ukrepe, ki mu jih je naložilo cerkveno sodišče, izpolnil, bo lahko še naprej opravljal duhovniško službo.[4] Po ustrezni terapiji se lahko klerik Zrim vrne v župnijo. Nad ravnanjem klerika Zrima naj bi se pritožile tri družine. Kaj so bili očitki župniku, ni znano, saj naj bi se varovala zasebnost.

Duhovnik, celo župnik, torej šef župnije, je bil »sankcioniran« zaradi spolnega nasilja do otrok z ukrepom pokorila in spodbude k poboljšanju. To je katoliška cerkev v Sloveniji, cerkev, ki razglaša borbo proti spolnim zlorabam otrok in ničelno toleranco do tega – ko pa pride do kakšnega takšnega primera, pa klerika ne kaznuje, temveč mu naloži ukrep pokore in ga spodbuja k poboljšanju ter pošlje na terapijo. Absurdno! Jasno je, da žrtve klerika Zrima v očeh cerkve nimajo kakšne posebne vrednosti, čeprav ta v ospredje daje žrtev. Kaj pa »borec« za žrtve spolnih zlorab klerikov papež Frančišek?

Po ustrezni terapiji se klerik Zrim lahko vrne v župnijo. Kje bo potekala terapija in kdo bo terapevt? Ali je pedofilskega klerika sploh mogoče »ozdraviti« pedofilije? Večina strokovnjakov, ki so preučevali psihološke profile pedofilov in spolnih nasilnikov, je namreč prepričana o jalovosti terapij.[5] Strokovnjakinja dr. Irena Rahne Otorepec, sicer psihiatrinja na ljubljanski psihiatrični kliniki, pravi: »Terapija je popolnoma neučinkovita, ko gre za osebe z asocialnim vedenjem oziroma patološko strukturo osebnosti.« In še: »Oseba, ki se odloči za obravnavo, si mora torej želeti pomoči, svoje dejanje in njegove posledice mora obžalovati, sprejeti vso odgovornost in pokazati sočutje do žrtve. Terapija je uspešna, če oseba s to motnjo dejanj ne ponavlja več. Če pedofil oziroma spolni prestopnik ne prizna svoje odgovornosti, pa je vsaka terapija popolnoma zaman. Tak človek ne sme nikoli več delati z otroki.[6] Klerik Zrim naj bi vseskozi zavračal krivdo. Rešitev pa ima škof Štumpf: »Najbolj pa je potrebna Božja pomoč, ki se izprosi z molitvijo. A kaj ko preveč govorimo in premalo molimo.«[7] Naj škof organizira molitven dan za klerika Zrima. Če ta ne bo pomagal, naj organizira molitveni mesec in tako naprej, dokler ne bodo izprosili pomoči. Če bo po okusu cerkvenega boga, bo ta pomagal kleriku Zrimu in mu omogočil še nadaljnje »radosti«. Več kot bo molitev, več bo »radosti«, ko bo zopet z otroki. Terapije s katoliško molitvijo so bogu podzemlja, torej cerkvenemu bogu, všeč. Ta ponavadi pomaga tistim, ki delajo zanj. Mogoče še najbolj tistim, ki imajo patološko strukturo osebnosti. Vsaj nekaj časa, dokler so mu koristni. Potem jih zavrže kot umazano cunjo.

Cerkev o zadevi ni obvestila policije, ta pa naj bi kljub temu preiskovala zadevo. Preiskuje in preiskuje, kakšen pa je rezultat? Ali preiskava teče počasi, ker je zadaj katoliška cerkva, organizacija, pred katero imajo nekateri državni organi »rešpekt«. Nekateri se ji celo klanjajo in hodijo na njene maše.

Pa še nekaj. Duhovnik Zrim že ima »črni madež«, saj je bil pred 15 leti med službovanjem v Gornji Radgoni pogojno obsojen zaradi surovega ravnanja z otrokom.[8] Razlog je bilo surovo ravnanje z 12-letnikom, takratni župnik in katehet Zrim pa je na sodišču priznal, da je dečku (ki naj bi leno napol ležal na klopi) spodmaknil roko, da mu je glava padla na mizo in da je začel drseti s stola.[9] Župnikove »vzgojne metode« v kraju tudi sicer niso bile skrivnost. Zgodilo se je, da je kakšen učenec dobil ključe ali kredo v glavo.[10]

Nasilni klerik, ni kaj. V čigavem imenu je surovo ravnal z otrokom: v imenu Jezusa, katerega zastopnik na zemlji po nauku cerkve naj bi bil, ali v imenu njegovega nasprotnika, torej boga podzemlja?

__________________
[1] https://www.slovenskenovice.si/kronika/doma/zupnik-pri-verouku-tepe-otroke-42278 (20.12.2018).
[2] Dnevnik, 11.12.2019.
[3] Dnevnik, 11.12.2019.
[4] https://www.vecer.com/ljutomerski-zupnik-pred-cerkvenim-sodiscem-kriv-10102569 (14.12.2019).
[5] Dnevnik, 11.12.2019.
[6] Dnevnik, 11.12.2019.
[7] Dnevnik, 11.12.2019.
[8] Večer, 18.4.2018.
[9] https://www.slovenskenovice.si/kronika/doma/zupnik-pri-verouku-tepe-otroke-42278 (20.12.2018).
[10] Dnevnik, 11.12.2019.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj odgovor