Cerkveno izogibanje plačilu odškodnin žrtvam pedofilije (3)

Nadškof skrije več kot 50 milijonov dolarjev
Leta 2007 je nadškof Timothy Dolan iz nadškofije Milwaukee pisal v Vatikan in prosil za dovoljenje, da bi prenesel skoraj 52 milijonov dolarjev v skrbniški sklad, ustanovljen za vzdrževanje pokopališč. »Predvidevam, da bomo s prenosom premoženja na skrbniški sklad uradno zavarovani pred zahtevki in odgovornostjo,« je v pisanju navedel nadškof Dolan.[1] Jasno in glasno priznanje motiva prenosa premoženja: oškodovanje žrtev. Vatikanu je bilo seveda to zelo všeč in je prenos odobril. Kajti tisti, ki se borijo za cerkveno premoženje, so z zlatimi črkami zapisani v cerkveni »duši« in pri cerkvenem bogu.
Nadškof Timothy Dolan je pozneje postal kardinal in celo nadškof druge največje, toda najpomembnejše, ameriške škofije, to je nadškofije New York. Pa ne samo to, bil je celo predsednik ameriške škofovske konference v letih 2010 do 2013.

Škofija dan pred začetkom sojenja razglasi stečaj
Leta 2009 je ameriška škofija v Wilmingtonu v ameriški zvezni državi Delaware razglasila stečaj tik pred začetkom sojenja glede spolnih zlorab klera te škofije. Sojenje se je zaradi tega premaknilo za nedoločen čas, kar je zelo razjezilo več kot 140 žrtev katoliškega klera. Odvetnik 88 žrtev Thomas Neuberger je potezo označil kot »obupan poskus prikrivanja resnice in tisočih strani škandaloznih dokumentov od javnosti«. Dejal je tudi, da »gre za zadnje žalostno poglavje v več desetletij dolgem prikrivanju odvratnih zločinov škofije, ki je odgovorna za spolne zlorabe več sto katoliških otrok«.[2]
Spreten cerkveni manever, kajti vprašanje je, ali bodo vse žrtve dočakale konec postopka. Mnoge so namreč stare in lahko umrejo med postopkom. In tako cerkev ohrani več premoženja.

Se nadaljuje.

_________________
[1] Global, april 2020.
[2] https://www.24ur.com/novice/svet/skrivanje-resnice-s-pomocjo-bankrota.html (30.5.2020).

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj odgovor