Pedofilski katoliški klerik Degollado

Mehiški duhovnik Marcial Maciel Degollado, ki je leta 1941 ustanovil red Kristusovih legionarjev, je bil šele v devetdesetih letih prejšnjega stoletja zaradi spolnih zlorab mnogih semeniščnikov postavljen pred cerkveno sodišče, čeprav je ameriški škof McGann že leta 1976, 1978 in 1989 v Vatikan poslal podrobne opise Degolladovih spolnih zlorab. Ker kardinalu Ratzingerju ni uspelo izpeljati postopkov, se takrat ni nič zgodilo. Degollada naj bi ščitili takratni papež Janez Pavel II. in kardinala Sodano in Somalo ter papežev osebni tajnik Dziwisz. Ratzinger ga je izključil iz duhovniškega stana šele leta 2006, ko je že bil papež. Degollado, ki je imel tri žene, dve v Mehiki in eno v Švici, pa tudi tri otroke, je veljal skoraj za svetega moža z veliko podporo papeža Janeza Pavla II., ki ga je razglasil celo za vzornega voditelja mladih. Degollado, ki je imel mnogo vplivnih botrov v Vatikanu in drugje, je bil – leta 2008 je namreč umrl – na čelu reda, ki ima premoženje v vrednosti okoli 30 milijard dolarjev, 158 šol in 18 univerz (v Rimu univerzo Regina Apostolorum, v ZDA pa univerzo Sacramento), približno 60.000 civilnih članov, okoli 700 duhovnikov … Člani reda so tudi najbogatejši človek na svetu Carlos Slim, pevec Placido Domingo in režiser Mel Gibson, prva ameriška veleposlanica v Vatikanu Mary Ann Glendon. »Maciel si je z denarjem kupoval moč. Ogromno smo lagali v zvezi s tem denarjem, od kod prihaja in kako se deli. Zaradi tega se je znotraj reda sčasoma vzpostavila kultura laganja, saj smo vsi vedeli, da lažemo,« je povedal eden izmed članov reda, ki je Degolladu vsakokrat, ko se je ta odpravljal v Vatikan, pomagal polniti kuverte s po 5.000 in 10.000 dolarji. Interno podkupovanje? Kaj pravi ena izmed Božjih zapovedi? Ne laži! Red, ki je temeljil na kulturi laganja? Koga je zastopal: boga podzemlja ali Tistega, ki je rekel Ne laži?

Papež, tako mediji, je v red poslal prisilno upravo, ki ima nalogo, da ga reorganizira, saj je Degollado uvedel sistem oblasti, ki je prikrival njegovo dvojno moralo in zavezoval člane k molku. Papež tudi želi raziskati, kdo je Degolladu dajal denar in tudi sam ustvarjal dobiček na račun reda. Očitno je šlo v redu Kristusovih legionarjev za mnoge malverzacije in nezakonitosti. Čeprav bi papež lahko red razpustil, pa tega ni storil. Zakaj? Ali je ta red premočan za papeža? Ali je papeža strah, kaj bo z velikim premoženjem reda? Koliko je še takšnih redov in drugih cerkvenih organizacij?

Red Kristusovih legionarjev sodi v Kongregacijo ustanov posvečenega življenja, ki jo je nekaj časa vodil kardinal Franc Rode. Ta je bil goreč podpornik tega reda in njegovega ustanovitelja, ki ga je označil celo z orodjem, ki ga je bog izbral za izpeljavo ene največjih duhovnih prenov cerkve v 20. stoletju, sicer pa je Degollado, po Rodetu, »resnični Kristusov vojak, ki ga spremljata spoštovanje in hvaležnost njegovih otrok.« Otroci, ki jih je Degollado skrunil in zlorabljal, ga spoštujejo in so mu hvaležni za zlorabe!? Ali ne gre za norčevanje Rodeta iz žrtev klerika Degollada? Skorajda nemogoče bi namreč bilo, da kardinal Rode ne bi vedel za zlorabe Degollada. In te zlorabe otrok naj bi delal resnični Kristusov vojak. Ali se Rode ne norčuje tudi iz samega Jezusa, Kristusa? Pomenljivo je tudi dejstvo, da Rodetova kongregacija ni storila nič, da bi zadeve v redu raziskala. Mogoče je tudi nekdanji ljubljanski nadškof Rode dobil kakšno kuverto z denarjem, ki jih je Degollado na veliko delil v Vatikanu. »Ko Rodetova kongregacija vpraša za darove, bodo skupine, ki si želijo nadaljnje podpore, poslale darila in denar. Rode ima rad takšne stvari,« je pojasnil klerik Giovanni Adene.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj odgovor