Papežev svet kardinalov poln sumljivih tipov

marcellomigliosi1956 / Pixabay

Papež Frančišek je kmalu po svoji izvolitvi ustanovil svet kardinalov, ki bi mu pomagal pri reformi vatikanske kurije in vodenju cerkve. Sprva je svet imel 8 članov, kasneje pa ga je papež razširil še za enega kardinala. Kasneje pa se je število kardinalov zmanjšalo in sedaj šteje samo še 6 članov. Iz sveta so namreč izstopili kardinali George Pell iz Avstralije, Francisco Errazuriz iz Čila in Laurent Monsengwo iz Konga.

Kardinal Pell, od leta 2014 prefekt vatikanskega Tajništva za ekonomijo, je bil na avstralskem sodišču obsojen zaradi spolnega napada na dva mladoletnika v devetdesetih letih, ko je bil pomožni škof v Melbournu. Vatikan je po obsodbi kardinalu Pellu odvzel funkcijo prefekta in mu prepovedal javno maševanje.

Kardinal Francisco Javier Errazuriz Ossa je novembra 2018 izstopil iz sveta kardinalov, saj je vpleten v škandal zaradi spolnih zlorab v čilski cerkvi. Žrtve spolnih zlorab mu očitajo, da je kot nadškof v čilski prestolnici med leti 1998 in 2010 več let preprečeval sodni pregon duhovnika Jorgeja Laplagneja, ki je bil pozneje obsojen zaradi spolnih zlorab. Tri žrtve so Errazuriza konec letošnjega oktobra ovadile zaradi krive prisege in lažnega pričanja.

Tudi indijski kardinal Oswald Gracias, bil je tudi član organizacijskega odbora februarskega cerkvenega vrha v Vatikanu, ki je bil posvečen zaščiti otrok pred spolnimi zlorabami klerikov, ni imun pred prikrivanjem pedofilije. Indijsko sodišče je odredilo preiskavo zoper kardinala in dva njegova škofa, ker naj ne bi prijavili suma kleriške pedofilije indijski policiji. Po indijski zakonodaji je namreč treba vse sume pedofilije prijaviti policiji.

Kardinal Oscar Andrés Maradiaga Rodríguez, z vzdevkom »Vice Pope», je bil obtožen, da je leta in leta ščitil svojo desno roko, pomožnega škofa Juana Pinedo, ki je bil kriv za slabo finančno upravljanje milijonov dolarjev. Ta škof je bil obtožen tudi spolnih napadov. Kardinal pa je obtožen, da je odgovoren za veliko izgubo premoženja družine Reichmann, s katero je dolga leta prijateljeval. V posel, kjer je bil družina Reichmann izgubilo veliko denarja, je kardinal vložil tudi več kot milijonov dolarjev škofijskega denarja. Martha Alegría Reichmann, vdova nekdanjega vatikanskega veleposlanika Alejandra Valladaresa Lanze je po svojih besedah o vsem tem obvestila papeža Frančiška, ki je zato v Honduras poslal škofa Casaretta, da razišče obtožbe zoper kardinala. Ta je leta 2017 pripravil poročilo, iz katerega je razvidno, da je kardinal Oscar Andrés Maradiaga Rodríguez vsak mesec dobival, čeprav je mnogokrat pridigal o revščini, približno 42.000 dolarjev od katoliške univerze iz Tegucicalpa, kjer je bil veliki kancler. Kardinal je navajal, da je ta denar šel v škofijo, toda to iz dokumentov ni razvidno. Honduraško sodišče pa preiskuje vladno donacijo nekaj milijonov dolarjev neki fundaciji, ki jo nadzira kardinal Maradiaga. To pa še ni vse. Sodišče preiskuje velike količine denarja, ki prihaja skozi fundacijo Suyapa, ki kontrolira škofijski časopis in televizijo, ki sta pod nadzorom kardinala Maradiaga. Kljub temu, da ima papež Frančišek rezultate preiskave škofa Casaretta že kar nekaj časa, še ni odreagiral. Kardinal Maradiaga še vedno ostaja vodja sveta kardinalov in ordinarij nadškofije Tegucigalpa v Hondurasu.

Nemški kardinal in nadškof v Münchnu in predsednik nemške škofovske konference Reinhard Marx je februarja 2019 na cerkvenem vrhu v Vatikanu, ki je bil posvečen zaščiti otrok pred spolnimi zlorabami klerikov, dejal: »Dokumenti, ki bi dokumentirali ta grozljiva dejanja in imenovali odgovorne, so bili uničeni ali pa sploh niso bili pripravljeni.« Ali je mogoče kardinal Marx sodeloval pri uničevanju omenjenih dokumentov? Ali pa jih ni pripravil, čeprav bi jih moral? Je v zvezi s tem sprožil kakšne postopke? Ali jih vsaj predlagal, če zanje ni bil pristojen?

Kakšno popotnico ima na grbi kardinal Giuseppe Bertello, ki je bil v letih 1990 do 1995 apostolski nuncij v Ruandi?  V tistem času je namreč v tej državi divjala državljanska vojna, leta 1994 pa je prišlo do genocida, v katerem so pobili približno milijon Tutsijev in zmernih Hutujcev. Katoliška cerkev, kateri je pripadalo 70 % Ruandcev, bi edina imela avtoriteto, da zaustavi pokol. Toda večina njenih klerikov je leta 1994 neprizadeto opazovala pokol ali morilcem celo pomagala. 14. aprila se je začel pokol v Kibehu, najprej so pobili 15.000 beguncev, ki so iskali zatočišče na območju cerkve. Dva dneva je trajalo, preden so jih usmrtili, razsekali, pohabili, pobili, postreljali ali deloma žive sežgali. Priče krivijo duhovnike in nune katoliške cerkve, da so podpirali genocid nad Tutsiji. Med 7. aprilom in 4. julijem so v 160 cerkvah pobili Tutsije, ki so zbežali v domnevno varna svetišča. Obdolženi kleriki so živeli ali še živijo v samostanih v Belgiji, vodijo oz. so vodili redovniške hiše v Franciji, študirali na cerkvenih univerzah ali v italijanskih cerkvah pridigali o ljubezni do bližnjega in o odpuščanju. S škofom Misago, tako Spiegel, »je ruandska cerkev tako rekoč pod obtožnico«. Ko se je ubijanje že začelo, so ruandski škofje obljubili hutujski vladi svoje sodelovanje. Kakšna je bila vloga kardinala Bertella kot nuncija v genocidu? Kaj je storil, da ne bi prišlo do njega? Če sploh kaj? Ali je tudi on obljubil hutujski vladi svoje sodelovanje, kot so to naredili ruandski škofje? Torej sodelovanje v genocidu.

Zakaj je iz sveta izstopil kardinal Laurent Monsengwo iz Konga? Samo zaradi upokojitve ali še zaradi česa drugega? Kakšno popotnico ima kardinal Sean Patrick O’Malley, nadškof Bostona? Znano je, da jev ZDA prestreljena s cerkveno pedofilijo in drugimi zlorabami! Čas bo pokazal, ali je ta kardinal čist ali ima tudi kaj masla na glavi. Vsekakor pa je član organizacije, ki ima zelo nasilno ideologijo in verski nauk.

Papež Frančišek se je obdal z zelo sumljivimi tipi. Pedofilija, finančne zlorabe, visoki honorarji, prikrivanje pedofile … so skoraj zaščitni znak sveta kardinalov. Za vse to papež dobro ve. In sumljivi tipi so še vedno del njegovega najožjega osebja. Koliko je še takšnih sumljivih tipov v vatikanskih pisarnah in hodnikih? Pa v pisarnah in hodnikih škofovskih po svetu?

Mediji so pred kratkim pisali o novem finančnem škandalu v Vatikanu. Šlo naj bi za nedovoljene večmilijonske finančne transakcije, za nakup nepremičnin v tujini, zlasti prestižnih stanovanj v Londonu. Vatikanska žandarmerija je po nalogu vatikanskega državnega tožilstva 1. oktobra 2019 opravila preiskavo v prostorih vatikanskega državnega tajništva in tamkajšnjega finančnega nadzornega odbora AIF. Žandarji so zasegli številne dokumente in elektronske naprave.  Pet vodstvenih delavcev je bilo suspendiranih.  Pet sumljivih cerkvenih tipov je bilo suspendiranih, sumljivi dokumenti zaseženi …

Povej mi, s kom se družiš in povem ti, kdo si, je zakonitost. Papež se druži s sumljivimi tipi – kaj to pomeni? Ali ni potem tudi papež Frančišek sumljiv, kajti enako privlači enako? Sumljivo se druži s sumljivim. Riba smrdi pri glavi, je pregovor. In ker je papež na najvišji stopnici, ali ni potem tudi najbolj sumljiv? In najbolj smrdljiv. Sumljivi in smrdljivi sveti oče, sveti seveda po nauku cerkve! Če je sumljiv šef, kakšni so potem njegovi podrejeni? In kakšna je potem organizacija, ki jo vodi?

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj odgovor