Pedofilski klerik Franci Frantar

SPOTSOFLIGHT / Pixabay

Po dolgem izmikanju sojenju in izogibanju prestajanju kazni (obsojen je bil na pet let zapora) zaradi slabega zdravja se je katoliški duhovnik Frantar le znašel za rešetkami zapora na Dobu pri Mirni. Pedofilski duhovnik Frantar je več let spolno zlorabljal neko deklico, takrat staro deset let. Duhovnik Frantar je začel svojo žrtev spolno zlorabljati, ko je bila v tretjem razredu osnovne šole. Najprej se je začelo s poljubljanjem in otipavanjem po intimnih delih telesa, pozneje se je otipavanje stopnjevalo, tako da je Frantar z rokami šel pod spodnje hlačke, prst pa potisnil v spolovilo. To se je dogajalo vsaj enkrat na teden. Spolne zlorabe so trajale od leta 1990 do leta 1992. Župljani so na prijavo spolne zlorabe odzvali z nerazumevanjem in brez sočutja.

Po ovadbi je Frantar zapustil svojo župnijo in odšel v župnijo nekje pri Ribnici, nato pa je odšel v Olimje. Čeprav je obtožnica zoper njega bila pravnomočna že leta 2002, se glavna obravnava dolgo ni mogla začeti, saj se obdolženi Frantar sprva ni javljal zaradi domnevnih zdravstvenih težav, pozneje pa je pobegnil v Afriko, kjer je na koncu pristal v Malaviju v kraju Kasung, kjer je pomagal slovenskemu misijonarju jezuitu Stanku Rozmanu. Za njim je bila izdana celo tiralica, ki pa jo je slovenska država skrivala oziroma je ni javno objavila in se ni pojavila na Interpolovi spletni strani. V Afriki je deloval v katoliškem misijonu, kjer je imel opravka celo z otroki.

Leta 2006 se je Frantar vrnil v Slovenijo, mesec dni po prihodu pa ga je policija aretirala. Frantar je po obsodbi zaporno kazen začel prestajati aprila 2010, na prostost pa je bil pogojno izpuščen decembra 2012.

Primer Frantar je tipičen primer cerkvenega skrivanja pedofila. Po ovadbi je bil Frantar premeščen v drugo župnijo, nato naprej v Olimje, kasneje pa je odšel v Afriko. Cerkev je trdila, da ne ve, kje je. Po njenem je ta odšel v misijone brez njene vednosti, samovoljno in brez njenega posredovanja. Ali je mogoče temu verjeti? Ali je mogoče verjeti tistemu, ki je dokazano mnogokrat zavajal javnost? Novinarka Mladine Vanja Pirc pravi: »Ne glede na to, kako je Frantar prišel v Malavi in kdo mu je pri tem pomagal, pa ostaja dejstvo, da so vsaj nekateri predstavniki RKC v Sloveniji dobro vedeli za njegov odhod, nekateri pa so zanj celo zbirali denarne prispevke.«

Cerkvene lovke sežejo daleč. Ali niso bile udeležene pri skrivanju mednarodne tiralice za Frantarjem? Ali niso cerkvene lovke segle celo v slovensko policijo in zadržale javno objavo tiralice? Kot da bi bila slovenska policija policija Vatikana!? Ali so cerkvene lovke posegle tudi v kazenski postopek in to v osebi člana malteškega reda, najstarejšega križarskega reda v katoliški cerkvi, takratnega pravosodnega ministra? Ta je namreč z liste sodnih izvedencev razrešil dr. Mrevljeta, ki je bil kot psihiater postavljen za sodnega izvedenca v postopku proti Frantarju. Razrešen je bil zaradi tega, ker kot izvedenec svojih dolžnosti ni opravljal redno in vestno. Ker je bil razrešen z liste sodnih izvedencev, tudi ni mogel biti več izvedenec v konkretnem postopku, čeprav je že pripravil izvedensko mnenje. Čakalo se je samo še na zadnjo dopolnitev. Zanimivo je, da ga minister ni razrešil pred postavitvijo za izvedenca v zadevi Frantar. Ali je cerkev na ta način zavlekla proces? Ne glede na vse pa ji ni uspelo rešiti svojega klerika, storilca svetoskrunstva in smrtnega greha. Spolna zloraba otrok je namreč kršitev šeste Božje zapovedi. Bilo je še več zapletov z izvedenci psihiatri, ali je k temu botrovala cerkev, ni izključeno.

Sveti sedež je v letu 2013 odslovil Frantarja iz duhovniškega stanu. Franci Frantar tako ni več klerik, temveč laik. Tako je izgubil vse pravice, dolžnosti in drugo, kar pripada duhovniku. Ali ga je katoliška cerkev tudi izključila? Kajti papež Benedikt XVI. je leta 2008, ko je bil na obisku v ZDA, je po poročanju medijev dejal, da v cerkvi ne more biti več prostora za pedofile in da bodo iz nje izključili vse pedofile? Ali je katoliška cerkev Frantarja izključila tudi iz cerkve, torej izobčila, in ne samo odslovila iz kleriškega stanu, kajti laik je še vedno del cerkve?

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj odgovor